În special dacă ești la început sau mergi de ceva vreme la sală pentru creșterea masei musculare, dar nu vezi rezultatele dorite, ar fi câteva lucruri importante pe care trebuie să le știi despre acest proces. În primul rând, e simplu, din punct de vedere a ceea ce ai tu de făcut pentru a-ți atinge obiectivul.
Alimentația e esențială pentru creșterea masei musculare
Dacă ar fi să reducem creșterea masei musculare la câteva elemente simple de care ai nevoie pentru a ajunge la fizicul dorit, ar trebui să vorbim despre nutriție. Într-un articol anterior, explicam ce tip de alegeri nutriționale ar fi recomandate pentru acest obiectiv specific, cu exemple clare.
În principiu, masa musculară se bazează, în mod deosebit, pe un consum echilibrat de proteine și carbohidrați. Dacă nu te alimentezi adecvat, nu vei vedea o creștere a țesutului muscular, chiar dacă te antrenezi eficient la sală. Aceștia sunt macronutrienții principali care sprijină sinteza proteinelor musculare sau mai simplu spus – procesul de creștere a masei musculare.
De ce ai nevoie de carbohidrați?
Adevărul este că există o serie de diete care pur și simplu desființează carbohidrații, acest macronutrient fiind considerat cauza principală a kilogramelor în plus. De fapt, nu trăim într-o lume în care totul e doar alb sau negru, iar carbohidrații nu sunt buni sau răi. Ce trebuie să reții este că pe partea de alimentație sănătoasă și echilibrată, avem nevoie de carbohidrați.
De ce? Pentru că ne oferă energia necesară pentru antrenamente intense la sală, iar energia care nu se consumă se transformă în glicogen și pusă deoparte ca rezervă pentru mai târziu. În plus, consumul adecvat de carbohidrații va împiedica scăderea masei musculare pentru energie.
Avem două tipuri de carbohidrați: simpli și complecși. Cei complecși – cartofi, orez integral, etc. oferă un tip de energie de care te poți folosi pe termen îndelungat. Când consumi carbohidrați simpli, gen produse de patiserie, ai parte de un boost de energie după care te simți obosit și fără chef de efort, dar cu nevoia de a ronțăi iarăși ceva.
Iar, dacă te superi pe kilogramele în plus, soluția nu este să renunți la carbohidrați, ci să te bazezi pe deficit caloric și să alegi carbohidrați complecși, pe care să îi gătești cât mai sănătos posibil.
De ce ai nevoie de proteine?
E interesat de explicat relația dintre carbohidrați și proteine în creșterea masei musculare. Practic, acești doi macronutrienți se completează. Carbohidrații oferă mușchilor tăi energia necesară pentru antrenamente strategice, intense, iar proteinele sunt cele care ajută la refacerea țesutului muscular și ajută la creșterea acestuia.
Proteinele sunt construite din lanțuri de aminoacizi, motiv pentru care – dacă îți dorești o recuperare rapidă, poți consuma suplimente cu aminoacizi sau BCAAs. Nu e necesar, dar acest tip de supliment poate fi de mare ajutor când muncești din greu pentru creșterea masei musculare și vrei să îți fie mai ușor pe partea de refacere după un antrenament greu.
De ajutor poate fi și un izolat proteic de calitate, pe lângă proteinele din carnea pe care o consumi. Este de preferat să alegi carne din surse sigure, adică să te asiguri că puiul, vita, peștele provin din medii sănătoase și au fost hrăniți corespunzător (mâncare organică).
Pentru a-ți atinge obiectivul ai nevoie de determinare, informație corectă, antrenamente strategice, alimentație echilibrată, răbdare și un mediu ideal în care te poți antrena.
La AimFit, îți oferim tot sprijinul de care ai nevoie pentru a-ți atinge obiectivele de fitness, indiferent că îți dorești să fii în formă, să slăbești, să îți crești masa musculară sau pur și simplu – să fii mai sănătos (sănătoasă). Vestea bună este că poți alege să lucrezi cu un nutriționist și/sau antrenor personal pentru a beneficia de planuri personalizate de alimentație și antrenament. Hai la AimFit! La noi, te poți antrena oricând vrei, pentru că avem program NON STOP! Află mai multe despre abonamentele noastre – AICI.