Cum Controlezi Mâncatul Pe Fond Emoțional - Sală Fitness AimFit Buzău

Faptul că stresul face parte din viața noastră de zi cu zi este o certitudine, iar mâncatul pe fond emoțional este doar una dintre soluțiile – neeficiente, de altfel, prin care îi putem face față. Problema apare atunci când acest mâncat necontrolat în momente dificile, devine un obicei.

Suntem conștienți de pericol, dar îl ignorăm

Reacția la stres este, în general, un răspuns impulsiv, ce ne oferă câteva clipe de liniște, plăcere aparent nevinovată, ce ne îndeamnă să ignorăm faptul că mâncatul pe fond emoțional vine cu un cost. În plus, atunci când mâncăm necontralat, o facem nu doar din cauza stresului, ci ca răspuns la orice emoție negativă de la frică, la tristețe sau chiar și furie.

Deși pare a fi o soluție la aceste sentimente negative, de fapt, mâncatul nu rezolvă problema. Mai mult de atât, când ne oprim din mâncat, ne simțim vinovați, ceea ce conduce la alte sentimente negative și la episoade și mai dese de mâncat pe fond emoțional.

Mâncatul pe fond emoțional e un obicei

Odată ce înțelegi acest fapt, realizezi că orice învăț are și dezvăț. Viața noastră este o multitudine de obiceiuri, iar mâncatul impulsiv este unul din ele. Pentru a-i putea face față și a ajunge să îl controlezi, trebuie să urmărești contextul în care acesta are loc: ce faci, cum te simți, unde ești, cu cine ești, cum te simți înainte de a mânca pe fond emoțional, în timpul acestui episod și după.

Nu te auto-critica

Pentru a putea lua acțiune împotriva mâncatului pe fond emoțional, e necesar să te detașezi de întreaga situație și să încerci să o vezi din punct de vedere obiectiv. Observă comportamentul repetitiv și situațiile în care urmează să se declanșeze acest răspuns, fără a fi critic cu tine însuți/însăți.

Dacă recunoști comportamentul repetitiv, deja ai făcut primul pas în controlarea mâncatului pe fond emoțional. De multe ori, este suficient să realizezi ce se întamplă pentru a decide să ai o cu totul altă abordare când ai de-a face cu sentimente negative.

Pregătește o listă de mini-activități pe care le poți face în schimb

Alege activități ce sunt o combinație între ceva ce ajută să calmeze stresul și să îți ofere o mică recompensă. E de preferat să fie activități ce se aliniază obiectivelor tale personale, astfel încât ceea ce alegi să faci să fie în beneficiul tău.

De exemplu:

  • Dacă unul din obiectivele tale este să își crești masa musculară, fă 5-10 flotări
  • Schimbă scenariul 5-10 minute și mergi la o plimbare scurtă
  • Notează-ți emoțiile pe hârtie sau fă liste cu bugetul lunar/obiective/de cumpărături etc.
  • Bea un pahar mare de apă cu înghițituri mici
  • Respiră de 5-6 ori adânc, în decursul a câteva minute etc.

Creează lista aceasta și pune-o la vedere, astfel încât să o vezi mereu când vei avea tendința să te refugiezi în mâncatul pe fond emoțional.

Alege să creezi obiceiuri sănătoase. Hai la sală! Hai la AimFit!

La AimFit, îți oferim tot sprijinul de care ai nevoie pentru a-ți atinge obiectivele de fitness, indiferent că îți dorești să fii în formă, să slăbești, să îți crești masa musculară sau pur și simplu – să fii mai sănătos (sănătoasă). Vestea bună este că poți alege să lucrezi cu un nutriționist și/sau antrenor personal pentru a beneficia de planuri personalizate de alimentație și antrenament.

În plus, orice abonament achiziționat în luna DECEMBRIE este automat inclus în Tombola pentru Sărbători ce are ca premiu 12 ședințe cu antrenor personal + pachet de suplimente la alegere, în funcție de obiectivul tău de fitness (creșterea masei musculare sau slăbire). Mai multe detalii, aici.


Lasă un comentariu

Adresa de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Email
Phone
Messenger
WhatsApp
Messenger
WhatsApp
Phone
Email