Procentul de grăsime corporală ne duce cu gândul la faptul că acest tip de țesut este ceva toxic, ce nu are nici un beneficiu și trebuie redus la minim, cu orice preț. Dar, cum fiecare monedă are două fețe, așa e situația în privința țesutului adipos.
Grăsimea corporală nu este doar toxică
Așa cum plămânii, ochii, sistemul digestiv au un rol în ceea ce privește procesele biologice ale corpului nostru, așa e și țesutul adipos – are rolul său. Mai exact, grăsimea corporală protejează organele interne prin faptul că le stabilizează și acționează ca o pernă protectoare în cazul unor lovituri.
În plus, grăsimea are rolul de a stoca energie. Deși corpul tău folosește multiple surse de energie, se va baza și pe resursele de grăsime pentru a-ți putea oferi rezistență în diverse situații – de exemplu, în timpul antrenamentelor intense la sală. În plus, țesutul adipos are un rol esențial în reglarea hormonilor, a temperaturii corporale și în imunitate.
Procentul de grăsime corporală – prea mare, duce la complicații
Practic, când există prea multă grăsime, este afectat întregul echilibru al proceselor biologice ce au loc în corpul tău, ceea ce poate duce la inflamație și o serie de boli ce îți vor afecta calitatea vieții. Dacă deja te confrunți cu consecințele unui procent de grăsime corporală nesănătos, e recomandat să iei acțiune cât mai repede.
Cum îți măsori procentul de grăsime corporală?
Există o serie de metode prin care poți calcula acest procent, iar una din cele mai cunoscute presupune utilizarea unui instrument special numit cutimetru, cu care ”piști” pliurile de piele din anumite zone ale corpului. De exemplu: abdomen, piept si coapsă, iei și notezi măsurătorile, după care le analizezi în funcție de un tabel de măsurători.
E recomandat să iei de 3 ori măsurători din aceeași zonă și sa faci media pe fiecare zonă, pentru o acuratețe cât mai mare. De asemenea, când vrei să măsori procentul de grăsime corporală, e esențial să iei măsurătorile din aceleași zone, în aceleași condiții, săptămână după săptămână.
Cum scazi procentul de grăsime corporală?
- Deficit caloric.
- Bazează-te pe antrenamente cu greutăți la sală, cât mai des (de cel puțin 3 ori pe săptămână).
- Consumă suficiente proteine și micșorează cantitatea de carbohidrați /grăsime din planul alimentar, pentru a-ți forța corpul să se bazeze și pe rezervele de țesut adipos.
Hai la AimFit, unde avem reduceri adiționale la abonament din a 2-a lună, dacă activezi plata recurentă!
Hai la AimFit, unde îți oferim tot sprijinul de care ai nevoie pentru a-ți atinge obiectivele de fitness, indiferent că îți dorești să fii în formă, să slăbești, să îți crești masa musculară sau pur și simplu – să fii mai sănătos (sănătoasă). Vestea bună este că poți alege să lucrezi cu un nutriționist și/sau antrenor personal pentru a beneficia de planuri personalizate de alimentație și antrenament. Hai la AimFit! La noi, te poți antrena oricând vrei, pentru că avem program NON STOP! Află mai multe despre abonamentele noastre și opțiunea de plată recurentă, pentru reducere adițională – AICI.